יין כשר ומה חשיבותו במסורת היהודית
היין במסורת היהודית והאיסור על יין נוכרי
היין הוא לא רק משקה – הוא חלק מרכזי במסורת היהודית לאורך הדורות. הוא נוכח בטקסים ובמצוות רבות: קידוש, הבדלה, ברית מילה, נישואין, זימון ואף בקרבנות שבבית המקדש.
המסורת התלמודית מספרת שיין שמח לב אנוש, והוא מסמל ברכה, שמחה ופריון. בקידוש שבת וחג אנו מקדשים את הזמן המקודש בכוס יין, בהבדלה אנו נפרדים מהשבת על כוס יין ארומטית. בברית מילה היין מסמל את הכניסה לברית עם הקב"ה, ובחתונות הכוס השבורה והיין הנשפך מסמלים גם שמחה וגם זכר לחורבן. כל גלימה של יין איכותי הופכת לחוויה רוחנית שמחברת אותנו למסורת אבותינו.
מאחר שגם בעמים אחרים שימש היין כמרכיב מרכזי בפולחני עבודה זרה, גזרו חכמים איסורים חמורים על יין שנגע בו גוי – אפילו כשאין כל כוונה לעבודת אלילים, בנוסף, נאסר יין שאדם המחלל שבתות בפרהסיה נגע בו, שכן הוא נחשב כמומר לפי ההלכה.
הבן איש חי אף כתב על חומרת האיסור: "עוקר נשמתו ממקום שנשרשה, ואין לו חלק לעולם הבא" ולכן חז"ל החמירו באיסור זה אף יותר משאר איסורי דרבנן.
בימינו כמעט לא קיימת תופעת ניסוך יין לעבודה זרה (למעט מדינות במזרח בעיקר), ולכן עיקר הגזירה נובעת מהחשש של קירוב לבבות דרך שתייה משותפת – גזירת סתם יינם. למרות שלא פקע האיסור של יין נסך לחלוטין.
שתי הסיבות העיקריות לאיסור
-
יין נסך – יין שנמזג כקורבן לאלילים, ולכן נאסר גם בשתייה וגם בהנאה.
-
סתם יינם – גזירת חכמים על כל יין של גויים, מחשש לקרבה חברתית שעלולה להוביל להתבוללות דרך שמחות, מסיבות ושתיית יין משותפת.
חכמים הבינו שכאשר יהודים וגויים שותים יין ביחד, זה יוצר קשרי חברות שעלולים להוביל לנישואין מעורבים ולהתבוללות תרבותית. הם פעלו במחשבה מונעת כדי לשמור על הזהות היהודית הייחודית. זו הייתה גזירה רחבה שנועדה להגן על הקהילה היהודית מפני השפעות חיצוניות.
איך יין נעשה כשר?
כדי שיין ייחשב כשר, עליו לעמוד במספר תנאים:
לאורך כל תהליך הייצור – משלב הבצירה (כי גם אז נוזל היין מתחיל לצאת מהענבים) כולל סחיטה, תסיסה והביקבוק – אסור שגוי או יהודי שאינו שומר תורה ומצוות ייגע ביין או יטפל בו.
זה אומר שמהרגע שהענבים נקטפים מהגפן ועד לרגע שהבקבוק מגיע לידיכם הביתה, כל שלב בתהליך חייב להתבצע על ידי יהודים שומרי תורה ומצוות בלבד. הדבר דורש תכנון מדוקדק, השגחה כשרות קפדנית ומעקב צמוד אחר כל עובד וכל שלב ייצור.
בארץ ישראל – יש גם לבדוק נושאים הלכתיים הקשורים לארץ:
-
ערלה (שלוש השנים הראשונות לעץ)
-
שמיטה (שנת השביעית שאסור לעבד אדמות)
-
מעשרות
כל אלה הופכים את הייצור של יין כשר למהדרין בארץ ישראל למורכב עוד יותר, ודורשים ידע הלכתי מעמיק ומעקב קפדני.
מה לגבי יין מבושל?
כפי שהסברנו שגזרו על יין משום יין שמנסכים לעבודה זרה, בזמנם יין שבשלו בשעת הייצור היה נקרא פגום ולא משובח ולא ראוי לנסכו לעבודת אלילם, אם כן אין גזירת יין נסך ביין מבושל.
בימינו נפסק שיין שמפוסטר בטמפרטורה של מעל 73 מעלות נחשב מבושל ולכן לא ראוי לנסך לעבודה זרה, ולכן אינו נכלל בגזרת סתם יינם.
מסיבה זו, יינות כשרים למהדרין רבים, בעיקר כאלה המיועדים לייצוא או לשימוש במסעדות ואולמות, עוברים פסטור – כדי שיהיו מותרים בשתייה גם אם גוי מגיש או מוזג אותם.
זהו פתרון מעשי שמאפשר גמישות רבה יותר בשימוש במסעדות ובאירועים, שם לא תמיד ניתן לוודא שרק יהודים שומרי מצוות יטפלו ביין. היין המבושל שומר על טעמו ואיכותו, אך מאבד את הסטטוס הבעייתי של יין הראוי לניסוך.
יתרונות נוספים של יין כשר
מעבר לצד ההלכתי החשוב, בחירה ביין כשר איכותי מביאה עמה יתרונות נוספים משמעותיים. הפיקוח הקפדני על תהליך הייצור גורם לכך שיינות כשרים רבים הם באיכות גבוהה במיוחד, כי כל שלב נעשה בזהירות ובדייקנות.
השוק הישראלי מציע כיום מבחר עצום של יינות כשרים איכותיים מכל רחבי העולם - מיינות צרפתיים יוקרתיים ועד יינות ישראליים מצוינים מהגליל ומיהודה ושומרון. אתם לא מוותרים על טעם או על איכות, אלא רק מוסיפים ממד רוחני ותרבותי לחוויה.
לסיכום
כשאתם שותים יין כשר – אתם לא רק עומדים בהלכה, אלא גם שומרים על זהות יהודית עמוקה ושורשית.
יין כשר הוא הרבה יותר מסתם משקה – הוא גשר בין העבר לעתיד, בין המסורת למודרניות. הוא מחבר אותנו לדורות של יהודים שחיו לפנינו ושמרו על אותן המצוות והמנהגים. כשאנו מקדשים על היין בערב שבת, אנו ממשיכים מסורת של אלפי שנים ושומרים על הקשר המיוחד בין עם ישראל לבורא העולם.
בלגימה מוזגים לכם חוויה כשרה!