מפיקולו עד מלכיצדק – המדריך לגודל בקבוק היין
עולם המשקאות האלכוהוליים בכלל, ועולם היין בפרט, רווי במסורות ומנהגים בעלי מעמד כמעט מקודש. רבים מהשמות והביטויים שנשמעים בחוגי היין מקורם בשיטות ומקומות בהם ייצרו יין במשך מאות שנים. כך גם התבססו סטנדרטים ושיטות עבודה מקובלות כלל עולמיות, שלעיתים קשה להתחקות אחרי המקור ממנו הם נובעים, או המדריך המדויק כיצד להשתמש בהם.
אחד מהתחומים שנדמה כשולי וחסר משמעות הוא הבקבוק בו מאוחסן היין. הפרט הטכני הבודד הזה, מכיל מנהגים ומסורות רבים שמאפשרים באמצעות התבוננות פשוטה בבקבוק להבחין בפרטים בנוגע למשקה עצמו. כך ניתן להבחין באזור בו יוצר היין, סוג היין, ומטרות היינן על ידי הבטה בצורת הבקבוק, צבעו וגודלו.
ידוע שגודלו הרגיל של כל בקבוק יין הוא נפח של 750 מ"ל. זהו הבקבוק המכונה "סטנדרט" או "בקבוק בודד". אך לעיתים קרובות ניתן להבחין בבקבוקים גדולים יותר או קטנים יותר. האם יש כללים בנוגע לגודל הבקבוק? האם יש לכך מטרה מיוחדת? התשובה היא בהחלט כן. ואף יותר מכך, ישנם סטנדרטים ברורים שקובעים את השם והגודל של כל בקבוק.
רוב סוגי הבקבוקים מקורם באזורי היין הוותיקים והמפורסמים של צרפת, בורדו, בורגונדי ושמפניה. ניתן למצוא גדלים שונים המשמשים לסוגים שונים של יין מכל חבל ארץ. לאורך השנים ועם התמסדות תהליך הייצור, נוצרו גדלים רבים של בקבוקים. שמות הבקבוקים קשורים בדרך כלל בגודל או המטרה שלשמה יוצרו, כמו כן מקובל גם לקרוא לבקבוקים על שם דמויות מלכים תנכ"יים.
בין סוגי הבקבוקים הרבים שמוכרים כיום – למעלה מ-20 גדלים שונים – ניתן למצוא סוגים פחות נפוצים, מהבקבוק הקטן ביותר, ה"פיקולו" או "רבע בקבוק" (187.5 מ"ל), שמשמש בחבל שמפניה לאחסון כמות של כוס אחת של יין, ועד הבקבוק הנדיר והגדול ביותר, ה"מלכיצדק", המכיל 40 בקבוקי יין סטנדרטיים (30 ליטר).
נסקור כאן כמה מהבקבוקים הנפוצים או המעניינים יותר. ניתן למצוא בקבוקים קטנים מהרגיל
במחלקת המיניאטורות של לגימה, ואת הבקבוקים הגדולים מהסטנדרט
במחלקת המגנומים המיוחדת שלנו.
חצי בקבוק
מכונה גם "בקבוק זוגי". בעל נפח של 375 מ"ל ומכיל 2 כוסות סטנדרטיות. משמש בעיקר ליינות קרח ושאר יינות לבנים מתוקים, כמו גם ליינות בסגנון בורדו בשיווק למסעדות, בכדי להימנע מהכורח לפתוח בקבוק שלם בשביל זוג סועדים.
מגנום
ככל הנראה הבקבוק המוכר ביותר אחרי הבקבוק הרגיל. מכיל 1500 מ"ל, כמות של 2 בקבוקים רגילים. פירוש השם בלטינית הוא "גדול". בקבוקי המגנום משמשים בכל האזורים לייצור יין שמיועד ליישון ארוך טווח. הודות לעובדה שפני השטח של היין החשופים לחמצן גדולים רק במעט מבקבוק רגיל, בעוד כמות היין כפולה, תהליך החמצון האיטי שעובר על היין בשל החמצן שחודר את פקק השעם נמשך במגנום כפול מהזמן שבבקבוק רגיל, וכך מתאפשר יישון היין לטווחים ארוכים בהרבה.
דאבל מגנום
כפי המשתמע מהשם, בקבוק זה כפול בגודלו מהמגנום, ומכיל 4 בקבוקים סטנדרטיים, שהם 3 ליטרים. נקרא בחלק מהאזורים בשם "ירבעם", בעוד באזורים אחרים משמש השם ירבעם לבקבוק של 4.5 ליטר. בקבוק זה משמש גם הוא ליישון היין לטווחים ארוכים, אך הוא נדיר ויקר יותר מהמגנום, בשל עלויות ייצור גבוהות יותר וייצור מוגבל בכמות.
מתושלח
נקרא על שם האדם המבוגר ביותר בתנ"ך, וכפי שרומז השם, מיועד ליישון היין לטווחים ארוכים מאוד. מכיל 6 ליטרים, שהם 8 בקבוקים סטנדרטיים. משמש בעיקר ביינות שמפניה ובורגונדי.
נבוכדנצר
מהבקבוקים הנדירים והאהובים ביותר על אספנים, בשל ביצועיו המדהימים ביישון היין לשנים רבות ועמידותו של הבקבוק לאורך זמן. נקרא על שם נבוכדנצר השני מלך בבל. הבקבוק מכיל 15 ליטר, שהם 20 בקבוקים סטנדרטיים, וניתן להגיש ממנו לכ-100 אנשים.
בחירת גודל הבקבוק לפי סוג האירוע
כשבוחרים בקבוק יין, הגודל כן קובע – לפחות כשמדובר בהתאמה לאירוע. בקבוק רגיל (750 מ"ל) יתאים לארוחה זוגית או ערב קליל עם חברים, אך אם אתם מארחים קבוצה גדולה או חוגגים אירוע מיוחד, כדאי לשקול בקבוקי מגנום או פורמטים גדולים יותר, ששומרים על איכות היין לאורך זמן ומשדרים חגיגיות. באתר תוכלו גם למצוא מגוון מארזי אלכוהול מהודרים – פתרון מצוין כמתנה לאנשים שאוהבים או כהשלמה מושלמת לאירועים חגיגיים.