ברנדי, קוניאק ומה שביניהם
ברנדי עשוי מענבים, קוניאק עשוי מענבים. ברנדי מכיל 40% אלכוהול, קוניאק מכיל 40% אלכוהול. צבעו של הברנדי חום-זהוב, צבעו של הקוניאק חום-זהוב. אז זה אותו דבר בעצם, לא? זהו, שלא.
אם נתמצת את ההסבר בקצרה: לא כל ברנדי הוא קוניאק, אבל כל קוניאק הוא ברנדי.
אז מה זה בעצם ברנדי? איך מייצרים אותו? ומה הופך אותו לקוניאק? כל התשובות במאמר שלפניכם.
ברנדי
ברנדי הוא משקה המיוצר מזיקוק של אלכוהול מפירות ודילולו במים. ברנדי יכול להיות מיוצר ממגוון פירות, כולל שזיפים, דובדבנים, תפוחים, אגסים ועוד, אך על פי רוב, משקאות הנושאים את השם "ברנדי" מיוצרים מכוהל ענבים.
מקור הברנדי ושמו
האגדה מספרת על רב חובל מהולנד שסחר ביין ברחבי העולם. על מנת לצמצם את נפח היין, הוא נהג לזקק את היין, ולדללו במים בנמל היעד. בכך הוא חשב שהיין חזר לקדמותו. אך המשקה שהתקבל היה שונה, וטעמו היה שרוף במקצת, ומכאן התקבל השם "ברנדוויין" – יין שרוף בהולנדית.
תהליך הייצור
את הברנדי מייצרים על ידי זיקוק של יין לבן צעיר. לאחר הזיקוק מתקבל משקה שקוף בעל חוזק אלכוהול גבוה במיוחד, המכונה "או דה וי" – "מי החיים" בצרפתית – שאותו מעבירים ליישון, בדרך כלל בחביות עץ אלון. לאחר היישון מתקבל הצבע החום-זהוב המוכר והארומה האופיינית. לעיתים מוסף למשקה צבע מאכל קרמל.
הברנדי בדרך כלל מוכן מעירוב של כמה תזקיקים – "בלנד". במקרה כזה הגיל המצוין על הבקבוק הוא של התזקיק הצעיר ביותר. אך לעיתים ניתן למצוא גם "ברנדי וינטג'" שמבוסס על תזקיק אחד משנה אחת. הברנדי אינו מתיישן בבקבוק, ולכן גילו נקבע רק לפי משך הזמן שבילה בחבית.
בין אם אתם חובבי טעמים חזקים של ברנדי ותיק או מעדיפים את המורכבות המעודנת של קוניאק איכותי – תוכלו למצוא מגוון מותגים וסיווגים של ברנדי וקוניאק באתר, ולבחור את הבקבוק שיתאים בדיוק לחך שלכם.
סוגי הברנדי השונים
ברנדי הוא שם כולל למשקאות מסוג זה, ולכן לא קיים פיקוח משמעותי על השימוש בשם או בסיווגים השונים, אך הסיווגים הנהוגים לרוב בברנדי מענבים הם:
ברנדי בן לפחות שנתיים וחצי. - V.S.
ברנדי בן לפחות ארבע וחצי שנים. - V.S.O.P.
ברנדי בן לפחות שש שנים. - X.O.
עם זאת, ישנם מספר סוגים מפורסמים של ברנדי, המיוצרים באופן מפוקח באזורים ייעודיים, ולפי תהליכים וחומרים קבועים. לדוגמא, "קלבדוס"- ברנדי תפוחים מנורמנדי שבצרפת, "גראפה"- ברנדי איטלקי המיוצר מגפת ענבים, ועוד. אך ללא ספק, המפורסם והיוקרתי שבכולם, הוא הקוניאק.
קוניאק
קוניאק הוא בעצם ברנדי המיוצר מיין לבן, אך על מנת לקבל את השם קוניאק עליו לעמוד בתקן מדוקדק של תהליך ואזור הייצור. אך ורק משקאות המיוצרים לפי תקן זה יכולים לשאת את השם "קוניאק", המוגן כסמל מסחרי על ידי האיחוד האירופי.
החומרים
היין המשמש לייצור קוניאק מיוצר אך ורק מרשימה מוגבלת של זני ענבים. רוב הקוניאק מיוצר מענבי "אוני בלאן", שאליהם מוסיפים לעיתים ענבי "פולה בלאנש" וקולומברד. ניתן להוסיף עד 10% מזנים נוספים, חלקם נדירים במיוחד.
במהלך הכנת היין, נאסר על יצרני הקוניאק להוסיף סוכר או גופרית במשקה, בכדי לשמור על טוהר היין. מתהליך זה מתקבל יין יבש וחומצי, שאינו ראוי לשתייה.
הזיקוק
הזיקוק מתבצע בדודי נחושת מסורתיים המזכירים בצל בצורתם, ומיוצרים לפי המסורת. גודלם ונפחם של הדודים גם הם מפוקחים. הקוניאק מזוקק בזיקוק כפול בלבד, על מנת לשמר את טעמו המקורי של הפרי.
הזיקוק חייב להתחיל ב-1 בנובמבר ולהסתיים לפני ה-31 במרץ. מה-1 באפריל מתחילים למנות את גילו של התזקיק.
לאחר הזיקוק מתקבל "או דה וי" בעל 70% אלכוהול.
היישון
הקוניאק מתיישן בחביות עץ, וגילו נמנה רק לפי הזמן שבו שהה בחבית. צבעו של הקוניאק מתכהה ככל שמתארך היישון, אם כי ניתן למצוא סוגי קוניאק ישן במיוחד בגוונים חיוורים. במהלך היישון מתנדפים לפחות 2% מכמות המשקה, כ-20 מיליון בקבוקים בשנה, זהו אחד הגורמים למחירו הגבוה של הקוניאק.
סוג הקוניאק נקבע לפי משך היישון, ובניגוד לברנדי הנפוץ, התוויה זו חייבת לעמוד בתקנים הקבועים והם נאכפים בדקדוק. סוגי הקוניאק הנפוצים הם:
קוניאק בן לפחות שנתיים. - V.S.
קוניאק בן לפחות ארבע שנים. - V.S.O.P.
קוניאק בן לפחות שש שנים. - X.O.
מעבר לאלו קיימים לפחות 8 סיווגים נוספים של קוניאק, שנאכפים כולם בקפדנות על ידי מועצת ה- "AOP" (בקרת מוצא). סיווגים נוספים שמצוינים על גבי הבקבוקים, משמשים את היצרנים לשיווק ספציפי של סוגים מסוימים, ויש לעיין במפרט של כל סוג כדי לקבוע את רמתו ואיכותו.
הקוניאק מיוצר ככלל מבלנד של מספר תזקיקים, כשגילו נקבע לפי האו דה וי הצעיר ביותר בתערובת. יוצא דופן נדיר הוא "קוניאק וינטג'" המיוצר מתזקיק אחד ומסומן לפי שנת הבציר.
לאחר תהליך היישון נמהל הקוניאק במים מזוקקים לכדי רמה של 40-45%, אך יש יצרנים שמשווקים גם קוניאק חזק יותר, עד ל-60%. מותר ליצרנים להוסיף למשקה סוכר וצבע מאכל קרמל, אך נוהג זה נמצא בשימוש בעיקר בקוניאק זול מסוג .S.V.
אזור הגידול והייצור
הקוניאק מגודל ומיוצר אך ורק באזור קטן בצרפת, סביב העיירה קוניאק, בערך 100 ק"מ צפונית לאזור היין המפורסם בורדו.
אזור קוניאק מחולק ל-6 אזורי גידול, שבכל אחד מהם מאפיינים שונים המשפיעים על טיב וטעם האו דה וי המופק ממנו. ניתן להבחין באיזור הגידול ממנו הגיע הקוניאק מסומן על גבי התוית. באם לא מופיע שם האזור, מדובר בבלנד של מספר אזורים.
כשרות
הקוניאק, וכן כל סוגי הברנדי המופקים מענבים, נידונים מבחינה הלכתית כיין לכל דבר, ולכן נאסרים באיסור "סתם יינם" אם נגע בהם אדם שאינו יהודי. לכן יהודי שומר כשרות לא יוכל לצרוך קוניאק ללא הכשר, או אישור מפורש של גוף כשרות מוכר. באתר "לגימה" ניתן לרכוש במחירים מיוחדים מגוון סוגי קוניאק איכותיים במיוחד וכשרים למהדרין, ממיטב היצרנים המוכרים – קוניאק "דופוי" ו"לואי רוייה" בהשגחת ה-OU, וקוניאק "רולנד ברו" בהשגחת בד"ץ חוג חתם סופר בני ברק.
לצד אלו, ניתן למצוא מבחר עשיר של בקבוקים מובחרים, כולל דגמים נדירים ויוקרתיים של ברנדי צרפתי איכותי בקטגוריה של לכל הברנדי והקוניאק באתר.